Κούρεμα στον χώρο της Παιδείας



   Η εφημερίδα Έθνος της Κυριακής σε συνεργασία με το ένθετο Παιδεία αποκαλύπτει τις αλλαγές. Η εφημερίδα μετά από έρευνα και συνεντεύξεις ανθρώπων που δουλεύουν μέσα στο υπουργείο αποκαλύπτει για πρώτη τις αλλαγές που θα λάβουν χώρα στον χώρο της παιδείας τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα:



Οι θέσεις  στην τριτοβάθμια σύμφωνα με πιέσεις του υπουργού  Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτη  ο οποίος απείλεισαι με παραίτηση θα  μειωθούν φέτος κατά 1%. Τα επόμενα δύο χρόνια οι θέσεις θα μειωθούν κατά 25% στα υψηλόβαθμα τμήματα (ιατρικές, Πολυτεχνεία και νομικές).  Αντιδιαστολή αυτού  θα αυξηθούν οι θέσεις σε χαμηλόβαθμα τμήματα της περιφέρειας (ιδιαίτερα σε τομείς που έχουν να κάνουν με την Ιχθυοκαλλιέργειας και την γη) τομείς στους οποίους  η Ελλάδα μπορεί να παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη. Ενώ στους φοιτητές αυτών των σχολών θα δίνονται κίνητρα και ευκαιρίες για απασχόληση  σχετικά με το αντικείμενο τους (μετά το πτυχίο τους).


Στις υψηλόβαθμες σχολές θα έχουμε το σύστημα Καλλικράτη.  Στις Ιατρικές σχολές συγχωνεύονται τα τμήματα Ιατρικής Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων,  τα τμήματα Ιατρικής  Αθήνας και Πάτρας, ενώ μελετάται και η συγχώνευση με κοινή διοίκηση Ιατρικών σχολών Θράκης, Κρήτης και Λάρισας. Τα τμήματα αυτά θα λειτουργήσουν ως ανεξάρτητες ιατρικές σχολές αρχικά με μειωμένο αριθμό φοιτητών και μετά από μια πενταετία θα έχουμε μετακίνηση φοιτητών. Τα νοσοκομεία παραμένουν Πανεπιστημιακά υπό την διοίκηση άλλων Πανεπιστημίων π.χ. η Πάτρα θα υπάγεται στην Αθήνα και οι φοιτητές θα μπορούν να παρακαλουθήσον κλινικά μαθήματα σε όποια πόλη θέλουν. Με αυτό τον τρόπο δε θα υποβαθμιστεί η φροντίδα υγείας στα εκάτοστα νοσοκομεία μελετάται και η δημιουργία λοιπών Πανεπιστημιακών νοσοκομείων.

Καταργείται η Νομική σχολή Θράκης και συγχωνεύεται με την σχολή της  Θεσσαλονίκης. Η συγχώνευση θα γίνει σταδιακά μέσα στην πενταετία με την  προοδευτική μείωση των φοιτητών που θα εισάγονται και στα δύο τμήματα. 

Το Γ.Π.Α. θα λειτουργήσει ως κεντρικός άξονας και τα τμήματα του θα διασκορπιστούν σε όλη την Ελλάδα ενώ οι φοιτητές κατά την διάρκεια της πενταετούς εκπαίδευσης τους θα εκπαιδεύονται σε περιοχές   όλης της Ελλάδας.

Οι Πολυτεχνικές σχολές θα υπάγονται πλέον στο ΕΜΠ ή στο ΑΠΘ. Οι συγχωνεύσεις θα λάβουν χώρα στην δεκαετία μετά από τροποποιήσεις οδηγών σπουδών διάφορων τμημάτων.

Τα τμήματα  φιλολογίας , φιλοσοφίας  ιστορίας συγχωνεύονται σε κοινές σχολές με όνομα σχολή φιλολογικών σπουδών (Σ.Φ.Σ.) .  (δύο σε όλη την Ελλάδα) οι φοιτητές θα εξειδικεύονται στο τέταρτο έτος. Ο συνολικός αριθμός των φοιτητών θα μειωθεί στο 1/4 των σημερινών.

Τα Α.Τ.Ε.Ι. υποβιβάζονται (αποκτούν νέο όνομα και υπάγονται στο χώρο της μεταλυκειακής εξειδίκευσης). Ορισμένα Α.Τ.Ε.Ι. (δεν εχει διευκρινιστεί ποια αποκτούν Πανεπιστημιακό χαρακτήρα). Οι  σημερινοί απόφοιτοι των Α.Τ.Ε.Ι.  δεν υποβιβάζουν τον τίτλο τους ενώ μπορούν με μια μετεκπαίδεση  1,5 έτους να αναβαθμίσουν το τίτλο τους σε Πανεπιστημιακό.


πηγή: έθνος

Σχόλια

  1. Το διάβασα στην εφημερίδα το άρθρο θα βγει έτσι στο ένθετο Παιδεία την Τρίτη. Σίγουρα το θέμα των επόμενων ημερών. Αναμένω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελειώνω ΤΕΙ πληροφορικής αξίζει να περιμένω; να γίνει συγχώνευση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι γίνεται ρε παιδιά μας.... ελεος δηλαδή δε ξέρουμε τι μας ξημερώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σελ 45 στο έθνος είναι αλήθεια. Μέσα στην βδομάδα το ίδιο άρθρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι σκατορουφιάνοι του Μπόμπολα θα φάνε καλά. Λίγη υπομονή μέχρι τις εκλογές και θα τα πούμε μετά. Άντε βγάλτε πάλι κανένα σικέ γκάλοπ στον αέρα να γλύψουμε την τρόικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου